LAJMI I FUNDIT

Ushqimet që shkaktojnë ankth dhe depresion – Hiqni ato nga dieta juaj

18:47 - 03.09.22 K.K
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Snacks të paketuara, si brioshët, donutët dhe mishrat e ftohtë ofrojnë momente të shkurtra kënaqësie, por ato mund të dëmtojnë shëndetin tonë mendor në planin afatgjatë. Siç thekson një studim më i ri i publikuar në Public Health Nutrition, ushqimet e përpunuara janë përgjegjëse për përkeqësimin e shëndetit mendor.




Studiuesit nga Kolegji i Mjekësisë Schmidt i Universitetit Atlantik të Floridës donin të shqyrtonin nëse njerëzit që konsumojnë sasi më të larta të ushqimeve shumë të përpunuara përjetojnë simptoma më negative mendore, si depresioni dhe ankthi. Prandaj, ata hetuan një mostër përfaqësuese të popullsisë së Shteteve të Bashkuara (10,359 të rritur mbi moshën 18 vjeç) nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit të SHBA.

Ata zbuluan se njerëzit që konsumonin ushqimet më të përpunuara (p.sh. biskota, ëmbëlsira, ushqime të kripura si patatina, ushqime të ngrira, pije joalkoolike dhe ushqime të shpejta si hamburgera dhe patate të skuqura), kishin simptoma të depresionit të butë, më shumë ditë ankthi dhe psikologji e paqëndrueshme mendore në krahasim me ata që konsumonin sasi më të vogla.

Gjetjet e këtij studimi, siç theksojnë shkencëtarët, mund të përgjithësohen në të gjithë SHBA-në si dhe në vendet e tjera perëndimore me konsum të ngjashëm të ushqimeve shumë të përpunuara.

“Përpunimi i tepërt i këtyre ushqimeve zvogëlon vlerën e tyre ushqyese dhe gjithashtu rrit numrin e kalorive, pasi ushqimet e përpunuara kanë tendencë të jenë të larta në sheqer të shtuar, yndyra të ngopura dhe kripë, ndërsa të ulëta në proteina, fibra, vitamina dhe minerale”, shpjegon Dr. Eric Hecht, autor dhe profesor i asociuar në Kolegjin e Mjekësisë Schmidt.

Ekipi hulumtues përdori klasifikimin e ushqimeve NOVA, i cili është një sistem popullor i miratuar së fundmi nga Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë, si një udhëzues për kryerjen e studimit. Klasifikimi NOVA vlerëson natyrën, shtrirjen dhe qëllimin e përpunimit të ushqimit për të kategorizuar ushqimet dhe pijet në katër grupe: ushqime të papërpunuara ose të përpunuara minimalisht, përbërës të përpunuar të kuzhinës, ushqime të përpunuara dhe ushqime shumë të përpunuara.

“Të dhënat nga ky studim i shtojnë informacion të rëndësishëm një numri në rritje të provave në lidhje me efektet negative të konsumimit të ushqimeve ultra të përpunuara në simptomat e shëndetit mendor”, tha Dr. Charles H. Hennekens, bashkautor dhe profesor i Mjekësisë. “Megjithatë, nevojiten kërkime të detajuara epidemiologjike për të verifikuar hipotezat e shumta të ngritura nga këto të dhëna”, përfundon ai.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.